Hugo Junkers
Hugo Junkers skrev luftfartshistorie med sine fly, først og fremst J 1, F 13 og JU 52. Hans oppfinnelser og prestasjoner banet vei for den sivile luftfarten. De er fortsatt i bruk i dag, i hver eneste Airbus og Boeing som flyr høyt over hodene våre. Selvsagt bringer tidene med seg innovasjoner, og begynnelsen av 1900-tallet var spesielt rik på slike. Men det var Hugo Junkers som gjennom sin utrettelige forskningsiver og vilje til å kjempe mot motstanden hos sine kolleger konsekvent realiserte denne utviklingen og, i motsetning til datidens oppfatning, fikk metall til å fly. I 1910 tok han patent på ideen om å plassere stagene, fremdriftssystemet og, om mulig, lasten og passasjerene til et fly i en hul kropp, hvis form var medvirkende til å gi flyet løft. Den såkalte tykke vingen tas for gitt i dag og brukes over hele verden.
Hugo Junkers designet ingen av flyene sine selv. Han visste hvordan han skulle anerkjenne og fremme talent og arbeide mot et felles mål. Derfor er navnet på en designer som Hugo Junkers var i stand til å gi i oppdrag og utfordre til å realisere sin visjon, alltid nært knyttet til hvert eneste Junkers-fly. På grunn av denne holdningen så han også tidlig potensialet i Bauhaus, som ikke lenger så forskning, kunst og håndverk som atskilt fra hverandre, og han ble en av de mest kjente støttespillerne på den tiden.
Som et resultat av forskningen hans, som han konstruerte en vindtunnel for og bygde på taket av sitt første undervisningssted, RWTH Aachen, ble det skapt fly som også visuelt var banebrytende. I dag kan de virke klumpete, men hvis du sammenligner dem med fortidens "flygende kasser", blir revolusjonen tydelig.
Junkers A50 - strømlinjeformet ren form
Junkers A50 Junior er et enestående eksempel på den strømlinjeformede formen til et Junkers-fly. Junkers A50 Junior var designet som et rent sportsfly, og vektreduksjon var spesielt viktig her. Dette førte til den reduserte, smale skroget, som fortsatt ser ekstremt estetisk ut i dag.
Den perfekte, vakre formen på flyene og det faktum at teknologien som er over hundre år gammel, fremdeles er gyldig i dag, fortsetter å inspirere gang på gang. To Hugo Junkers-modeller, bygget av Junkers Flugzeugwerke, er for tiden tilbake i luften, praktisk talt tro mot originalen. Motorene har utviklet seg og blitt tilpasset deretter, og digitaliseringen har selvfølgelig blitt innlemmet i instrumenteringen. Men den grunnleggende formen har knapt behøvd å bli endret, og piloter kan nå fly trygt og effektivt i et legendarisk fly som kan kalle seg en tidløs klassiker.
Junkers tenker ikke bare på gårsdagen når det gjelder klokker heller. Utviklingen av en bærbar klokke går selvfølgelig helt tilbake til 1400-tallet. Formen har heller ikke endret seg vesentlig. Klokker spiller en viktig rolle i luftfarten av ulike grunner. I likhet med nautiske instrumenter har de alltid vært en integrert del av styrings- og navigasjonsinstrumenter. Med våre analoge klokker ønsker vi å gi dagens mennesker et tilbehør til hverdagen som minner dem om menneskehetens bragder, gjenspeiler deres egen stil og samtidig gjør den praktiske bruken til en konstant kilde til glede. Oppfinnelses- og luftfartsånden er dypt forankret i vårt DNA. Junkers klokker jobber for tiden med en helt spesiell materialinnovasjon i samarbeid med flyfabrikkene. Hvem sier at en innovasjon ikke kan overføres fra en disiplin til en annen, fra fortiden til nåtiden?
Junkers A 50 spesialutgave
Junkers A 50 spesialutgave har en applikasjon av et fly på urskiven i bølgeblikk, noe som minner oss om følelsen av å fly over fjell og daler i et åpent sportsfly hver gang vi ser på klokken. Siden uret er utstyrt med et GMT-urverk, kan det stilles inn en individuell andre tidssone.